Hur många kvinnor i Stockholm jobbar med svetsning?
Många yrken är av tradition mans- eller kvinnoyrken. Tyvärr, får man väl säga. Det är trist när man kategoriserar ett yrke med ett särskilt kön. Det kan sinka både utvecklingen strukturen på själva arbetsplatsen, men också bidra till att ett visst kön väljer bort ett särskilt yrke.
Svetsare är ett sådant exempel. Historiskt förknippas det ofta med män. Inte vilka män som helst heller. Kraftiga män med rejäla nävar. Som står och svetsar med bar överkropp så att svetten rinner längs en vältränad ryggtavla. När elden glöder och metallerna svetsas samman rusar testosteronet i kroppen. Åtminstone är det den bilden man historiskt fått av svetsning.
Det innebär förstås inte att den bilden inte håller på att utmanas. Vilket såklart är positivt. Men den är långt ifrån att vara i mål. År 2019 rapporterade Statistiska centralbyrån att det fanns 14 356 personer i Sverige med yrkestiteln “svetsare”. 13 842 av dessa var män. Det vill säga 96,4 procent.
Svetsningens utveckling går åt rätt håll
Med andra ord finns det fortfarande en lång väg att vandra för att nå lite mer jämlikhet i könsfördelningen bland svetsare. Om det inte skett något revolutionerande på de två år som har gått från den mätningen till dess att denna text skrivs, vill säga. Men det kanske man inte ska räkna med.
Man får i alla fall förlita sig på att alla de 14 356 svetsar som finns tillgängliga åtminstone är duktiga på vad de gör för någonting. Hur många som jobbar med svetsning i Stockholm förtäljer inte historien, ej heller hur många kvinnor det är.
Om du behöver hjälp med svetsning och ska beställa tjänsten kan du ju faktiskt fråga om de har någon kvinnlig svetsare tillgänglig. Vad man överhuvudtaget kan göra för att locka fler kvinnor till yrket är såklart positivt. Utvecklingen tar tid, men du kan i alla fall få den att gå åt rätt håll.