Tandreglering kan vara vägen till det perfekta leendet

Ett vackert leende är viktigt för många och något man ofta väljer att rätta till. Sneda eller gulnade tänder kan göra mycket för hur vi uppfattar en persons ansikte och utseende. Många har komplex för detta och är missnöjda med sitt leende. De väljer därför kanske att le med stängd mun och visar sällan tänderna. Men varför göra det när det går att åtgärda?

Vissa får tandställning redan som barn. Men även vuxna kan behöva något för att korrigera sina tänder. Tänderna och tandraden förändras hela tiden, och några tänder kan börja flytta sig utan att man märker det. Plötsligt ser man att en tand sitter snett och då kan det vara värt att söka hjälp. 

Det kan vara att man vill åtgärda det av estetiska skäl, men även av praktiska skäl eftersom hela bettet förändras. I vissa fall behöver man även dra ut tänder för att göra plats för andra. Detta speciellt om någon tand har knuffats ut när tandraden långsamt ändrat position.

Många gnisslar tänder i sömnen och det påverkar också tänderna och bettet, eftersom tänderna långsamt slipas ner. Det märks först efter flera år. Det går däremot att förebygga med en bettskena som man har på natten, eftersom det oftast är då tandagnisslan sker.

 

 

 

Ortodonti utförs av specialister

Den här specifika kunskapen om tandreglering heter ortodonti och kan inte utföras av vilken tandläkare som helst. I extrema fall kan man välja att skaffa tandfasader, om man fortfarande inte är helt nöjd med sitt leende. Det ändrar färgen och formen på tänderna helt, och inte bara själva bettet som vid vanlig tandreglering. 

Våra tänder och vårt leende är något som många prioriterar att åtgärda eftersom man ler och skrattar ofta. För många är tänderna det första man ser hos en annan människa. Det är också anledningen till varför de väljer att åtgärda sina egna.

Leave a Comment