Stockholm har en brinnande historia

21 juni 2020
jonas olsson

I Stockholm har det funnits en hel del historiska bränder där bland annat offentliga byggnader, monument och andra viktiga platser har satts i brand. Den värsta var kanske Mjölkcentralens brand 1937. Det var svetsarbetet som utlöste branden och man kämpade i sju timmar i tio minusgrader med att släcka branden. Anledningen till att det tog så lång tid var att kylan frös vattnet som man försökte släcka branden med. Men slutligen var den alltså under kontroll. Stockholmarna kunde andas ut – mjölk leveranserna var aldrig hotade och invånarna kunde köpa sin mjölk som vanligt dagen efter.  

 

Vad lär vi oss från bränderna?  

En annan känd, eller ökänd, brand i Stockholm var den som drabbade Stockholms rådhus i lite mer modern tid. Året var 2008 när ett 70-tal brandmän behövde tas i tjänst för att släcka den brand som hade utlösts i byggnadens tredje våning. Frågan är då – vad kan man lära sig av dessa bränder som drabbat två stora byggnader i Stockholm? Jo, det är förstås vad man kan göra för att förebygga bränderna i första hand. I andra hand kan man tänka på vad man specifikt vill skydda extra mycket från bränderna. Ett brandskydd är naturligtvis svaret på det förebyggande arbetet. 

 

 

Brandskydd hade kunnat vara räddningen 

Stockholmarna önskar nog att Internet och Google hade kommit till världen lite tidigare än vad det gjorde. Då hade de nämligen kunnat googla på “brandskydd stockholm”. Kanske hade de då fått lite tips på bland annat rökluckor, branddörrar, brandtätning och andra exempel på hur man kan hålla eld och lågor borta från viktigt material. Med branddörrar kan man kontaminera branden så att den inte sprider sig till andra rum. För sprider sig gör den fort. En lägenhet blir snabbt övertänd och då är innehållet bortom räddning. Rädda dina viktigaste tillhörigheter genom att förvara dem inom brandsäkra dörrar!

Fler nyheter