Mögeltest kan vara en viktigt del i att säkerställa god inomhusmiljö

28 januari 2022
Cecilia Olsson

editorial

Att ha bra inomhusklimat i sitt hem är väldigt viktigt för välmåendet. Dålig luft och fukt kan leda till allt från trötthet till allvarliga hälsoproblem. God ventilation är en avgörande del, men även levnadsvanor har stor inverkan på inomhusmiljön. Det gör att man bör tänka på vissa saker för att undvika problem såsom fukt vilket kan leda till mögel, något som i sin tur kan leda till problem med hälsan för de som bor och vistas i bostaden. 

Saker du bör göra för att undvika fukt i bostaden 

Mögel stormtrivs och frodas i fuktiga miljöer och det är anledningen till att man bör undvika att fukt får fäste i bostaden. Ventilationen är som sagt en mycket viktig del, men det finns också rutiner man kan börja med för att det ska finnas de bästa förutsättningarna för en fuktfri inomhusmiljö. Man bör till exempel vädra hemmet noga varje dag, gärna genomdrag i cirka tio minuter. Det är också väldigt viktigt att använda spisfläkten när man lagar mat och vädra badrummet efter en dusch eller ett bad.

mögeltest

Har man inte något fönster i badrummet så kan det vara bra att installera en fläkt som kan leda ut fukten. En jämn inomhustemperatur kan också vara effektivt när man vill hålla fukten borta. Något man istället bör undvika är att hänga tvätt på tork inomhus, då är det bättre att använda en torktumlare eller ett torkskåp. Under årets varmare månader är det bäst att torka tvätten utomhus om man har den möjligheten, det får dessutom kläder och lakan att dofta underbart av frisk luft. 

Gör mögeltest vid minsta misstanke

Anar man trots allt att det kan finnas mögel i bostaden så bör man göra ett mögeltest. Det kan till exempel vara så att man upptäckt fläckar som ser ut som mögel på ytor i hemmet, att det börjat lukta mögel i bostaden eller att någon i hushållet börjat uppvisa symtom såsom huvudvärk, trötthet, luftvägsbesvär eller andra allergiliknande symtom. Hos AGX MögelTest kan man smidigt beställa hem mögeltest som man själv kan göra för att ta reda på om man drabbats av ett mögelangrepp.

Fler nyheter