Varför jag valde att genomgå en ögonlaserbehandling

27 mars 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Många med synfel har haft glasögon sedan barnsben och många upplever att dessa synproblem ofta varit en källa till frustration. Från besvärliga bågar till att alltid behöva komma ihåg var de glömt sina glasögon, har det kanske ibland känts som mer än en olägenhet att hantera sin dåliga syn. Därför upplever många det som en revolution när ögonlaserbehandling nu blivit mer och mer vanligt. Det betyder att det kan finnas ett alternativ till glasögon eller linser på heltid.  I det här inlägget kommer vi att dela med oss av de skäl som till övertygar hundratals människor varje år att gå igenom ingreppet. Det är verkligen ett enkelt ingrepp som ger en rad positiva effekter.

 

Idén om att använda ögonlaserbehandling för att korrigera synfel har funnits sedan början av 1980-talet, då det först föreslogs som ett sätt att göra glasögon och kontaktlinser överflödiga. Under de år som gått sedan dess har ögonlaserbehandlingar blivit alltmer populära eftersom fler människor vänder sig till dessa förfaranden för att få en permanent lösning på sina synproblem.

Ögonlaserbehandling

Har blivit väldigt vanligt

I dag är denna typ av korrigerande kirurgi en av de vanligaste elektiva operationerna i världen och kan användas för att behandla en rad olika brytningsfel, inklusive närsynthet (myopi), långsynthet (hyperopi), astigmatism och presbyopi.

Tanken på att permanent kunna förbättra min syn var det största argumentet för mig, men det fanns andra aspekter som gjorde det ännu mer attraktivt. Till att börja med är ögonlaserbehandling relativt snabb och smärtfri jämfört med de flesta kirurgiska ingrepp. Det är också otroligt säkert – risken för allvarliga biverkningar är otroligt liten tack vare att det är möjligt att exakt rikta in sig på problemområdet. Dessutom är ögonlaserkirurgi en engångsavgift – inga fler årliga avgifter för glasögon eller kontaktlinser!

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter