Vad är relining av avlopp?

12 september 2022
Helen Johansson

editorial

Smidig reparation

Det är en process där man reparerar ett avloppsrör utan att behöva gräva upp det. Denna teknik utan grävning har blivit alltmer populär under de senaste åren eftersom den är mindre störande och mer kostnadseffektiv än traditionella metoder för reparation av avloppsledningar. Låt oss ta en närmare titt på hur relining av avlopp fungerar och några av fördelarna med denna typ av reparation.

image

Två olika typer av relining

Relining av avlopp görs vanligtvis genom att en flexibel liner sätts in i det skadade röret. Innersidan blåses sedan upp så att den tar formen av det befintliga röret. När linern har härdat skapar den ett nytt rör i det gamla. Det nya röret har en god struktur och kommer inte att kollapsa eller spricka som det gamla röret gjorde.

Det finns två typer av relining av avloppsledningar: CIPP-relining (cured-in-place pipe) och sprängning av rör. Vid CIPP-återfyllning sätts en hartsbelagd foderplatta in i det skadade röret och pumpas upp tills den härdar. Vid sprängning av röret å andra sidan bryts det gamla röret upp med ett sprängningshuvud samtidigt som ett nytt HDPE-rör installeras i stället.

Det finns många fördelar med relining av avlopp, vilket är anledningen till att denna typ av reparation blir alltmer populär. Några av fördelarna med relining av avlopp är följande:

– Mindre störande: En av de största fördelarna med relining av avlopp är att det är mycket mindre störande än traditionella metoder för reparation av avlopp, t.ex. utgrävning. Med relining behöver man inte gräva upp trädgården eller riva upp golven – alla reparationer görs inifrån ditt hem eller företag.
– Snabbare reparationer: Det innebär att du inte behöver vara utan rinnande vatten särskilt länge.
– Mer kostnadseffektivt: Det är också mer kostnadseffektivt än grävning eftersom det krävs mindre arbete och material.
– Långvariga reparationer: Slutligen ger relining av avloppsledningar långvariga reparationer som inte kommer att kollapsa eller spricka som traditionella avloppsrör.

Så, om du har ett skadat avloppsrör kan du överväga dina reparationsalternativ. Traditionella metoder som grävning kan vara störande och kostsamma, men det finns ett annat alternativ – relining. Relining är en nyare teknik som innebär att man reparerar ett skadat avloppsrör inifrån utan att behöva gräva upp det. Denna typ av reparation har många fördelar, bland annat är den mindre störande, snabbare och mer kostnadseffektiv än traditionella metoder. Om du behöver få ditt avloppsrör reparerat, se då till att fråga om relining av avlopp och kika gärna on https://pipereliningsyd.se/ för mer information och hjälp! Tack för att du läste!

Fler nyheter