Så hjälper du kroppen att må bra

Mat är så mycket mer än enbart en upplevelse av utsökt smak och njutning, en social tillställning eller en rutin. När du äter får du i dig de viktiga ämnen som krävs för att din kropp ska må bra och fungera. Kanske har du hört talas om “amino” i ett sådant sammanhang, och i så fall gjort kopplingen till aminosyror. Men vad gör egentligen aminosyror? Vad är deras uppgift och var hittar vi dem?

Kort sagt kan man säga att aminosyrornas uppdrag är att bygga upp kroppens protein. I förlängningen hjälper protein oss att bygga muskler och bli starka. Du har säkert hört att det är vanligt att äta proteinpulver om man tränar mycket.  

Åtta stycken essentiella aminosyror 

Men kroppen skapar som sagt inte protein av sig själv. Vi behöver hjälp med att fylla på med både proteiner och aminosyror. Det finns inte utrymme i den här texten att lista alla aminosyror som finns. Men vad som dock kan sägas är att det finns tjugo stycken av dem. Av dessa tjugo är det dock åtta stycken som kroppen inte på egen hand kan producera. Denna grupp åtta aminosyror brukar man kalla för “essentiella” aminosyror.  

 

 

Aminosyror i animaliska produkter 

De åtta aminosyrorna lagras inte i kroppen. Vi måste därför kontinuerligt få i oss dem via maten vi äter. De flesta essentiella aminosyror får vi oss via fisk, kött, mjölk eller ägg. Det vill säga animaliska produkter. Därför behöver till exempel en vegan behöva vara lite kreativ för att få i sig aminosyror.

Men det finns lösningar även för vegetarianer och veganer. Det säljs aminosyror i kapselform som receptfria kosttillskott. Det kan vara en bra idé att stoppa i sig då och då om man inte får i sig essentiella aminosyror via maten. Risken annars är att du blir trött och slö. Du behöver helt enkelt hjälpa din kropp.

Leave a Comment