Så blir din balkong säker för katten

Har du husdjur så är du beredd att göra nästan vad som helst för att de ska må bra. Det gäller maten, hälsan och omvårdnaden. Du går ut med hunden, byter kattsand för missen och pratar med papegojan.

Just katter brukar ta sig många friheter och är erkänt svåra att styra. En god idé är att försöka ligga steget före och hindra olyckor eller misstag. Om din katt vistas ensam på balkongen, så är du skyldig att förse den med balkongnät. Det gäller för balkonger som är fem meter eller mer över marken. 

 

Ingen rädsla för höjder

Katter gillar att komma upp högt och se sig omkring. Tyvärr är det inte helt ovanligt att de faller ner. I naturen kan de klamra sig fast vid bark eller grenar på träden, men det går ju tyvärr inte att få fäste för tassarna på ett fönsterbleck eller räcke. Deras naturliga nyfikenhet för ekorrar eller fåglar kan locka dem att hoppa ut.

Även om de har fantastisk balans så finns exempel på katter som har missbedömt och fallit. Resultatet kan bli bruten käke, höft eller bäckenben. Ett balkongnät kan förhindra detta.

 

 

Reflexerna räcker inte alltid

En katt landar på fötterna om fallet är på en eller två meter. Det är fascinerande och imponerande att se. Men är det ett högre fall och ytan de landar på är av asfalt eller betong är en snabb resa till veterinären det enda du kan göra för att rädda ditt djur. Förebygg riskerna genom att sätta ett balkongnät som täcker alla farliga öppningar.

Se till att det inte har alltför glesa rutor, ett vanligt mått är 3 x 3 centimeter. Spänn inte nätet för hårt, för då kan din katt få för sig att klättra längs det. Det tryggaste är förstås att missen har sällskap av dig där ute. 

Leave a Comment