Pergament är ett skrivmaterial från döda djur

När du tänker på pergament går troligen tankarna osökt och raskt till pergamentrullar. Du vet de där klassiska rullarna från 1400- och 1500-talet. Inte sällan förekom de i sammanhang när någon skulle basunera ut ett viktigt budskap från kungen eller någon annan högt uppställd person. När pergamentrullen rullades ut, då visste man att det var allvar.  

Många tror att pergament och pergamentrullar var ett slags papper. Det var det väl i och för sig, men det var inte ett papper gjort av träd såsom vi känner papper idag. Pergament består nämligen av djurskinn. Man använde djurskinn som skrivmaterial. Man skrapade på djurskinn till dess att hår och köttslamsor avlägsnats så att det gick att torka och följaktligen skriva på. Det låter kanske vansinnigt, men det var så man löste skrivpapper förr i tiden. 

 

 

Säljs fortfarande pergament idag

Pergamament ska inte förväxlas med papyrus, som är ett annat skrivmaterial. Papyrus var framför allt vanligt i den antika Egypten. Papyrusrullar kommer dock från en växt, och inte ett djur som är fallet med pergament.  

Det är nog trots allt ganska skönt att människan har hittat andra alternativ än pergament för skrivmaterial idag. Det dödas tillräckligt många djur ändå för många andra syften. Å andra sidan är även träd någonting levande som ska respekteras, så det går fortfarande helt klart att fortsätta problematisera pappers- och skrivindustrin.  

Pergament är dock inte utrotat eller avvecklat från det moderna svenska samhället. Långt därifrån. Det säljs fortfarande olika typer av pergament, alltså djurskinn, i olika butiker som specialiserar sig på läderprodukter. 

Det kan man tycka vad man vill om, men så är det i alla fall. Om du vill kan du spana in en av hemsidorna. Antingen för att veta vad du ska kämpa mot, eller vilken typ av pergament du ska köpa. Du hittar en av butikerna här: http://leatherhouse.se/produkter/21-rawhide–pergament-/