På Odenplan kan man hitta en bra tandhygienist

11 mars 2022
Lily Hansen

advertorial

En tandhygienist hjälper både vuxna och barn med munhälsan. De jobbar förebyggande, vilket gör att man kan förhindra att det bildas karies. Tandlossning är inte heller något man vill ha. Då gäller det också att bli lite bättre på sin munhygien. Allt det här vet en tandhygienist mycket om. 

De flesta människor vill säkert ha tänderna kvar i alla sina dagar. Men det är lätt att slarva med de dagliga rutinerna. Vid ett besök hos en tandhygienist blir man påmind. Det är lättare att komma ihåg om man då och då går till någon som talar om hur man ska sköta sina tänder.

Det finns många uppgifter för en tandhygienist

En tandhygienist i Odenplan har mer än endast de förebyggande uppgifterna på sitt schema. De kan jobba med undersökningar och ge diagnoser. Faktum är att de även kan göra provisoriska fyllningar i tänderna. De får även ge några av de bedövningar man kan behöva. 

Ett intressant arbetsområde är avvänjning. Det gäller all slags tobak. Tobak och rökning skadar munhålan. En överdriven användning av snus kan ge cancer i mun och svalg. Röker man går de besvären man får ofta ner i lungorna.  

 

Tandhygienist

 

Att utbilda sig till tandhygienist

En utbildning för att bli tandhygienist ligger på tre år. Den läser man på heltid, antingen på plats eller på distans. En del av utbildningen kan dock inte läsas på distans, då det ingår både praktik och teori. Teorin kan man läsa på distans, men den praktiska delen gör man antingen på läroverket eller på en praktikplats hos en tandläkare. 

Man studerar oral hälsa, det vill säga vad som sker i munhålan. Sedan kommer biomedicin, vilket kan röra sig om forskning, läkemedel och människans biologiska uppbyggnad. Det förekommer även studier i odontologi, vilket är läran om tänder och den vävnad som finns runt dessa. 

Fler nyheter