Inget ovanligt med prostataproblem

Det är faktiskt inte särskilt ovanligt att man får problem med prostatan. Särskilt inte med åldern. När man blir äldre får man ofta springa upp och kissa, både om nätterna men även på dagtid. Man behöver absolut inte skämmas eller känna något sådant för att man har sådana problem. Enklast åtgärdat blir det av att man kontaktar sin husläkare eller närmaste vårdcentral, så hjälper de till med allt från symtom till diagnos. Man behöver kolla med en läkare i första hand, innan man provar på läkemedel på egen hand. 

 

Med den stigande åldern

När man blir äldre så kan en del olika symtom uppstå som kan tyda på att man har en förstorad prostata. Prostataförstoring i sig är ingenting farligt men det kan ge besvär av olika slag. Hos en ung person är prostatan ungefär lika stor som en valnöt, alltså inte särskilt stor. Den har som funktion att avge ett sekret som är nödvändigt för att spermierna ska kunna befrukta ägget. Prostatan sitter precis under urinblåsan och den omsluter urinröret. När prostatan är förstorad så klämmer den ju åt urinröret och gör att man känner av trängningar, det gör att man behöver springa på toaletten oftare. 

 

 

Förstorad prostata inte cancer

Det kan även bli svårt att kissa eller att få ut allt urin ur blåsan om prostatan klämmer åt kring urinröret. Många människor tror eller tänker att prostataförstoring är samma sak som cancer, prostatacancer. Men det är så långt ifrån man kan komma. Cancer i prostatan är en helt annan sak. Prostataförstoring är oftast godartad och denna typ av förstoring av prostatan drabbar cirka hälften av alla män över femtio år och över 80% av alla män över åttio år. 

Problem med prostatan leder ofta till försämrad livskvalitet hos den drabbade, men även de närstående. Kontakta läkare, så att du får hjälp med dina besvär. 

Comments are closed.