Förändringsledning innan det är för sent

24 juni 2022
jonas olsson

editorial

Om du som chef eller arbetsledare känner att du inte längre lyckas engagera och motivera är du inte ensam. Det har varit en tuff tid med pandemi och världsekonomisk oro. Många upplever frustration och likgiltighet. Kanske har dina medarbetare jobbat hemifrån under en längre period. Denna situation skapar nya utmaningar för dig som har någon form av personalansvar.

Det finns andra utmaningar. Till exempel att försöka leda olika åldrar. Tänk att du har anställt en ung och innovative person, som ska samarbeta med en äldre medarbetare. Den äldre har gedigen erfarenhet men avskyr förändringar. Kommer det att fungera?

Förändringsledning innan krisen slår till

Det finns aldrig de perfekta omständigheterna för att ta ledigt från jobbet och åka på kurs. Du hinner inte med just nu. Vad är det som säger att du kommer ha bättre förutsättningar nästa månad? Eller nästa igen?

Om du väntar för länge med att ta tag i din trötta och irriterade personal kommer problemen växa. Ju fortare du får verktygen desto snabbare kan du laga ett sprucket arbetsteam och förhindra en kris. Eller ännu bättre, du inte bara förhindrar en kris, du kanske till och med kan skapa nytt engagemang.

 

förändringsledning

Ta en taxi

Det finns ett antal utbildningar, konferenser och seminarier att välja på. Men satsa på bra handledare och företag med tydligt innehåll. Klyschor kan vara trevliga men de måste vara relevanta. Ofta går det att ställa frågor och göra en intresseanmälan innan man bokar något. Då kan du också samla på dig information som du sedan kan utvärdera.

Att leda andra kräver mycket av dig. Ibland älskar du förmodligen ditt jobb. Ibland vill du kanske be alla ta en taxi hem igen. Det du själv kan göra är att ta en taxi till närmaste kurs i hur du motiverar dig själv och dina anställda.

Fler nyheter