Fjälläventyr eller en nära pistmaskin i tuffa tider?

18 juni 2022
Mikael Barani

editorial

Att saker bara ökar i pris har väl gått få förbi vid det här laget. Framför allt under de senaste månaderna har det verkligen blivit märkbart. Visst, de globala åtgärderna mot covid orsakade förseningar i transporter men för den vanlige konsumenten var det mesta fortfarande gångbart rent ekonomiskt.

Nu börjar det dock bli rätt dyrt med sådant som man använder i vardagen – som mat. Någon analytiker i en artikel gissade till exempel att lågprisalternativ skulle bli allt vanligare inom en när framtid.

En strategisk sommar

Det gäller därför att fundera på om det är något man verkligen behöver, just nu. För risken är annars att man kommer att få betala rätt mycket mer om man blir sugen på att skaffa den där prylen om ett halvår.

Det går nämligen oerhört fort på marknaden. Gissningen är att det företag eller den förening som väntar med att köpa pistmaskin idag – det är trots allt långt kvar till skidsäsongen – kommer att få punga ut med rätt mycket mer pengar redan i höst.

pistmaskin

Allt kan förstås vända men det är inte mycket som tyder på det just nu. Det gäller därför att vara lite ekonomiskt strategisk och fundera över den nära – och varför inte den avlägsna – framtiden. En kombination av en smart budget och prioritering kan göra den kommande tiden lite enklare att hantera.

Naturligtvis ska man inte gå omkring och vara rädd. Däremot skadar det inte att ha lite framförhållning och se till att fundera över sina nuvarande och kommande behov.

Kanske går det att skära ned på vissa saker idag för att kunna njuta mer i framtiden?
Ibland kan det till exempel vara klokt att ställa in sig på att åka skidor i den där backen på hemmaplan istället för att resa tvärs över landet för ett fjälläventyr. 

Eller så prioriterat man bort något annat för att få till den där fjällsemestern.

Fler nyheter