Ett invaliditetsintyg behövs för att fastställa invaliditet

23 februari 2022
patrick pettersson

advertorial

För ungefär ett år sedan råkade du ut för en olycka. Det var på arbetet det hände, eller i slutet av arbetsdagen när du egentligen var på väg hem. Du stannade kvar för att hjälpa till med det sista innan du skulle gå. Så här i efterhand så borde du egentligen bara ha gått hem.

Du skulle göra ett lyft och det hela slutade så olyckligt att du fick lämna jobbet i en ambulans. Du bröt benet och skadade din rygg så allvarligt att du fortfarande inte är helt bra. Benet läkte efter ett par månader, så just det är inte längre ett problem. Men din rygg är inte vad den en gång har varit. 

Du har fått en permanent skada i ryggen som gör det omöjligt för dig att fortsätta arbeta i det tempo du tidigare gjort. Du klarar inte heller av det vardagliga som förut har varit en självklarhet för dig. Du har en tid till din läkare för att kunna få ett invaliditetsintyg skrivet.

 

invaliditetsintyg

 

En läkare undersöker dig

Ett invaliditetsintyg krävs för att fastställa invaliditet och hur många procent den invaliditeten innebär för dig. Du blir först undersökt av läkaren, som i det här fallet är en ortoped. Läkaren gör sedan flera tester och undersökningar, för att kunna ta reda på hur invalid du är efter din skada.

För att man ska kunna få ett invaliditetsintyg krävs det att det har gått ett år sedan skadetillfället och att du fortfarande har men och lider av din skada. Efter att intyget om invaliditet är skrivet så skickas pappret till försäkringsbolaget. Det gör den läkare som har undersökt dig. 

Om invaliditet styrks så kan man få möjlighet att gå ned i arbetstid en viss procent. Ibland mer och ibland mindre. Då kan man få sjukersättning istället, för att täcka upp för sin förlorade inkomst. 

Fler nyheter