En designklassiker som står sig än idag

PH lampan är en hel serie lampor formgiven av dansken Poul Henningsen. Den först prototypen kom redan 1924 men det var året därpå som den presenterades på en designmässa i Paris och självklart vann pris. Det sägs att PH lampan först designades till Henningsens mor som önskade sig en lampa som man inte hela tiden blev bländad av. Och det är just det som är det unika med PH lampan. Den är utformad på ett sånt sätt att man aldrig blir bländad oavsett ljuskälla. Nuförtiden har lamporna oftast mellan tre och åtta skärmar av antingen plast, metall eller opalglas. 

 

PH lampan finns i många olika modeller och färger

 

Det kan var svårt att välja bland alla PH lampans modeller. Men funderar man på att investera i en PH lampa ska man först fundera på i vilket rum som lampan ska placeras i och vilken funktion den ska fylla. En PH 5 lampa passar perfekt i köket oavsett inredning. Hur irriterad kan det inte vara med en kökslampa som man blir bländad av? Med en PH lampa kommer det inte att hända. Själva designen är både funktionell och praktisk men samtidigt tidlös. PH lampan finns också i olika färger så är man ute efter en rejäl färgklick kan man få det, det finns många alternativ att välja bland: https://www.lampemesteren.se/poul-henningsen-designer-se/ 

 

 

Lampan går ofta i arv

Tillverkningen av lampan har alltid varit hyfsat stor och även om den är lite dyr finns den i många hem. En PH lampa går inte sällan i arv i generationer och är ett eftertraktat byte mellan syskon. Skulle lampan gå sönder kan det vara bra att veta att  det danska företaget som än idag tillverkar lampan även säljer reservdelar. PH lampan har även ett hyfsat andrahandsvärde och går ofta att hitta på olika auktioner men även begagnatsajter på nätet.

Comments are closed.