Dina filmer är värda att sparas

11 augusti 2019
jonas olsson
Dina filmer är värda att sparas

Har du gjort en röjning på vinden eller i källarförrådet kanske du har hittat en massa gamla smalfilmer, videoband eller diabilder som inte direkt är i toppskick nu. Det kan kännas frestande att kasta bort det som gammal bråte, men gör inte det. Ofta är det minnesrika bilder och filmer på allt ifrån bröllop och högtider till minnen av äldre släktingar eller barnens uppväxt. Med hjälp av exempelvis kamerateknik i Malmö går det att restaurera alltihop och spara det på digitala medier.

 

 Repor och trassel är inget hinder

Inte nog med att man kan fixa trassliga videoband och våtscanna repiga smalfilmer, man kan fixa gamla sönderrivna foton också. Bleknade eller gulnade bilder kan restaureras och få ny skärpa. Det är helt otroligt vad den nya tekniken kan klara. Till och med om du har varit med om en hårddiskkrasch är det möjligt att återskapa gamla filer.

 

Filmerna blir som nya

De gamla smalfilmerna har ju visats flera gånger i projektor, så det är inget konstigt med att de har fått repor, men eftersom de nu går att scanna på olika sätt så att reporna praktiskt taget försvinner, kan du nu få filmerna överförda till modernare lagringsmedia och ha stort nöje av att titta på dem igen, kanske tillsammans med barnen. Kontakta en kameraexpert, så ordnar det sig. Ett länktips är: http://www.kamerateknik.se/

 

Bidra till släktforskningen

Det är inte bara de gamla minnena som är värda att bevara. Du vill säkert föreviga en del av de kommande stunderna också. Ta din fina kamera och låt en expert rengöra sensorn på den. Det är inget man bör göra själv, för det är känsliga saker som lätt skadas. Sedan får du knivskarpa bilder utan skräp. Tänk på att dina bilder kan vara intressanta för kommande generationer att titta på. Du kan alltså bidra till släktforskningen på många olika sätt.

Fler nyheter