Det första fordonet

”What I do for a living? I live for a living.”

Citat återkommer ofta i tankarna, även om det måste ha varit närapå ett decennium sedan dokumentären ”This way of life” kom ut. I filmen får vi följa en familj på Nya Zeeland. Familjen har valt att leva ett liv utanför civilisationen och det stora fokuset är hästskötsel. Pappan Peter jobbar hårt med att hålla ihop flocken, både den fyrbenta och den tvåbenta.

Någonstans på vägen uppstår en större konfrontation med Peters egen pappa, I kombination med de storslagna miljöerna, och berättelsen om ett traditionellt sätt att jobba med hästar, så är det omöjligt att inte bli fascinerad av just hästar.

För alla oss som växte upp med att leka cowboys och indianer så finns en djupt rotad fascination över våra fyrbenta vänner. Utan att sätta orden på det så insåg man ju, även som liten kåbåjsare, att hästarna var människans första fordon. Alla som har sett en live vet vilka magnifika djur de är.
Faktiskt är det nästan lite läskigt förstå gången man står bredvid en fullvuxen häst. De är ju rena muskelpaket!

Vill man lära sig hantera dessa djur ordentligt är det därför säkrast att gå till någon som vet vad de håller på med. Swartlings är en ridskola i Stockholm vars historia sträcker sig ända tillbaka till början av 1900-talet, vilket ju faktiskt nästan är under Vilda västern-eran.
Som tur är så går det inte vilt till på Swartlings ridskola. Allt är smidigt organiserat med ridlektioner samtliga dagar i veckan.

Att kunna rida på en häst är en häftig gåva att ge sina barn, och till sig själv för den delen. Tänk att boka in en ridsemester i USA, eller varför inte bland de argentinska boskapsskötarna – gauchos?
Tänk att rida i Montana eller i skuggan av Anderna. Vilken dröm!