Bygglov när du ska ändra fasaden

När man till exempel köper ett nytt hus som är begagnat och i renoveringsbehov känns det spännande att få sätta igång med förvandlingen. Fördelen med att köpa ett begagnat hus som kräver lite omvårdnad är att man mer kan utforma det som man vill ha det.

Det känns ju mer befogat att börja riva och göra om i ett äldre hus som behöver renoveringar för att hålla än att göra det i ett nyare hus, kanske bara för att man inte gillar utformningen, stilen eller ytskikten. När man ska göra om ett hus och till exempel ändra färg på fasaden ska man komma ihåg att det i de flesta fall behövs ett bygglov. Det är viktigt att ta reda på innan man börjar göra något.

Det är också bra att kolla detta i god tid då handläggningen kan ta alltifrån några veckor upp till någon månad beroende på vilken kommun man bor i. Har man kollat detta i tid och skickat in handlingarna så kan man med lite tur ha det tills man ska börja med förändringarna av huset. 

Att börja måla om fasaden utan att ha kollat bygglovet först är ingen bra idé. Om du målar om och det skulle visa sig att du behöver bygglov måste du i efterhand skicka in en ansökan och med lite otur betala ett vite. Vill det sig illa så du inte får måla om i den färg som du redan målat kan det hända att du måste återställa fasaden, vilket naturligtvis är både tråkigt och dyrt. 

 

 

När man ska måla om fasaden finns en bra sida att besöka som heter hus-bloggaren.se. Här tar de upp vad som gäller vid bygglovet när du ska ändra färgen på din fasad. Här har de samlat bra information och fakta på en enda sida, vilket gör att du inte behöver leta runt för att få bra information om ämnet.