Att bli av med berg

11 augusti 2019
patrick pettersson
Att bli av med berg

Som privatperson kan man ha många anledningar till att hacka sönder sten och berg i mindre bitar – man vill få plats för källare eller pooler eller få bort stora stenar i trädgården. Förr i tiden krävdes det en hacka och flera månaders arbete för att åstadkomma detta. Modern teknologi ger oss flera betydligt effektivare metoder, som har blivit så pass billiga att även vanligt folk kan anlita firmor för att bli av med oönskad sten och berggrund. De vanligaste metoderna för detta är bergsprängning och bergspräckning, och båda har sina för- och nackdelar. 

 

 

Spräckning och sprängning

 

Bergsprängning är den äldre av de två metoderna. Man spränger helt enkelt berget med dynamit. Dynamiten är kraftfull och effektiv och är bäst när man behöver bli av med berg på ett stort område. Är berget mer än 10 kvadratmeter rekommenderas oftast sprängning. Spräckning är något mer komplicerat. Det finns flera metoder för det. Man borrar hål i berget och använder sedan en kil av något slag för att tvinga isär resten av det. Fördelarna med spräckning är mindre buller och minimal risk för skador på närliggande byggnader. Framför allt är det betydligt billigare.  

 

Vad passar bäst?

 

Vilken metod som passar bäst beror självklart på vad man vill åstadkomma. Ska man rensa ett stort område mark inför ett husbygge eller en större utbyggnad, kan sprängning vara lämpligt. Sprängning är också bra om inget kan skadas i närheten, till exempel när berget ligger mitt ute på landet med närmsta hus flera kilometer bort. Jobbar man med mindre saker eller i mer tätbefolkade områden kan spräckning vara mer fördelaktigt, särskilt som det är betydligt billigare. Ska man spränga i närheten av existerande byggnader så måste alla dessa först inspekteras, vilket kan kosta enorma summor. Det kan till exempel vara bra att välja bergspräckning i Stockholm, där husen redan står tätt.

Fler nyheter