Aminosyror är proteinernas byggstenar

Inom ämnet kost och hälsa i allmänhet och kanske träning i synnerhet, talas det ofta om aminosyror. Man kan nog gissa sig till att det har med kroppen och kemi att göra, men vad är det mer exakt? Svaret är att det är något alldeles naturligt. Ja, faktiskt rentav nödvändigt för oss människor. Det flesta av oss reflekterar nog inte över aminosyror, och behöver inte heller göra det. De allra flesta aminosyror bildar kroppen faktiskt av sig själv, utan att vi är medvetna om det. Dessa kallas icke-essentiella, vilket är en lite lustig benämning eftersom det skulle kunna antyda att de inte är nödvändiga för oss, men det är de ju, som tidigare nämnt. 


Varför behöver man aminosyror?

Aminosyrornas uppgift är att bygga upp proteinerna i våra kroppar. Proteinerna i sin tur behöver vi för att immunförsvar, ämnesomsättning och muskler ska fungera optimalt. Det finns tjugo olika aminosyror, varav åtta är sådana kroppen inte kan tillverka själv. Dessa kallas essentiella aminosyror. Hur får man då i sig dessa, kanske du undrar? Jo, genom kosten. Essentiella aminosyror finns framförallt i animaliska produkter såsom ägg, fisk, kött och mjölk.

 Tillskott av aminosyror

Hur gör man då som vegetarian, kanske du undrar? Det finns även icke-animaliska livsmedel som innehåller aminosyror. Exempel på dessa är baljväxter, nötter, sädeskorn, sojabönor och gröna blad. Det är superviktigt att få i sig dessa saker om man inte äter kött så att man inte får bristsjukdomar till följd av proteinbrist. Om man vet med sig att man slarvar med kosten kan det vara en idé att köpa tillskott av aminosyror från hälsokostaffärer. Om man söker på amino på internet kommer man förhoppningsvis hitta rätt. Personer som tränar mycket kan behöva kosttillskott i form av aminosyror som ett komplement till en god kost för att tillgodose proteinbehovet i byggandet av sina muskler.

Leave a Comment